Te laat betaalde rekeningen, heb je ze ook lekker even weggestopt om rustig van je vakantie te kunnen genieten?

 

Niet slim, weet ook jij. Want zo’n niet betaalde rekening blijft echt jouw rekening. En komt als een boemerang weer om je oren.

 

Wat is dat toch in menselijk gedrag dat we weglopen voor problemen, ook wel vluchtgedrag. Wie kent het niet een te laat betaalde rekening? We hebben er allemaal wel eens last van. En zijn dan heel even in de illusie dat weglopen een betere oplossing is dan de confrontatie met het probleem aangaan. Helaas niks is minder waar.

 

Te laat betaalde rekeningen lopen heeeeeeel snel op door administratiekosten, renteboetes, etc. Weglopen voor rekeningen is dus gewoon heel duur.

 

Een voorbeeld van bijkomende kosten voor een te laat betaalde rekening.

Als je je betalingsverplichtingen niet na komt, kunnen schuldeisers een incassobureau inschakelen. De incassokosten zijn 15% over de eerste €2500,- met een minimum van €40. Dat betekent dat als bijvoorbeeld een niet betaalde telefoonrekening van €27,- wordt overgedragen aan een incassobureau, je €67.- moet betalen. Bij een rekening van €2000 zijn deze kosten €300,-

Zonde toch? Die €40,- had je veel leuker kunnen besteden.

Als budgetcoach geef ik je hier wat tips om te laat betaalde rekening in de toekomst te voorkomen.

Tips om te laat betaalde rekeningen te voorkomen.

Weer een boete voor een te laat betaalde rekening. Help jezelf met wat slimme foefjes om dit niet meer onnodig te laten gebeuren.

 

Tip 1: Maak je post altijd open zodra die binnen komt.

Tip 2: Zet dezelfde dag meteen een geagendeerde digitale betaling klaar.

Via mobiel bankieren heb je dat in een paar minuten gedaan.

Tip 3: Zet een reminder in je (digitale) agenda op de dag dat de betaling plaats moet vinden om te checken of je voldoende saldo op je rekening hebt staan.

Bij onvoldoende saldo is het verstandig geld van je buffer te gebruiken als je die hebt. Als er geen buffer is, neem dan direct contact op met de partij die de rekening verstuurd heeft om te bespreken hoe je aan je betalingsverplichtingen kan voldoen.

Tip 4: Berg de betaalde facturen op in een map of op je computer voor je administratie.

Lukt het je met de tips van de budgetcoach je rekeningen te openen en op tijd te betalen dan voorkom jij vanaf nu de boete van een te laat betaalde rekening.

Heb je ondanks de tips toch nog last van te laat betaalde rekeningen?

Dan is het aan te raden om je gedrag rondom geld eens beter te bekijken. Als budgetcoach kan ik met je meekijken en je coachen om een blijvende oplossing te vinden op weg naar financiële rust voor jou.

Maaike_Zwaan_schrijfletters_zonderachtergrond