Ook zo’n leuke vakantie gehad? Alleen nu de financiële kater, je geld op? In het midden van Nederland is de zomervakantie achter de rug. Kinderen weer naar school en het werk weer begonnen. Zo kunnen we mooi weer geld verdienen en sparen voor de volgende mooie vakantie.

 

Heb jij ook meer uitgegeven dan gepland? En is nu het geld op?

 

Het is niet onwaarschijnlijk dat jij net als 85% andere landgenoten meer hebt uitgegeven dan het budget dat je voor de vakantie had gesteld. Gemiddeld geven we zo’n €2000,- uit aan de belangrijkste vakantie van het jaar.

 

Niet zo gek met alle verleidingen die tijdens de vakantie op de loer liggen.

 

Dat we meer uitgeven dan gebudgetteerd, is niet verwonderlijk. Mensen werkzaam in de toeristische sector doen er alles om je te verleiden. En in de ontspannen sfeer van vakantie zeggen we dan snel ja. Je wil toch zoveel mogelijk genieten en er alles uithalen. Een extra drankje op het terras, die speciale boottocht, nog een keer uit eten. Ja, de budgetoverschrijding vindt dan ook met name plaats door excursies, uitgaan en eten & drinken. Lees meer over wat ik eerder heb geschreven over financiële verleiding.

Het boven budget uitgegeven geld kunnen we meestal van de financiële buffer op de betaalrekening betalen. Hebben we die buffer niet op de betaalrekening dan springt de credit card vaak te hulp.

 

Heb jij deze vakantie inderdaad meer heeft uitgegeven dan in het budget was gepland. En is nu het geld op? Dan is het nu je terug bent zaak om naar je financiën te kijken.

 

Want de buffer die jij hebt aangesproken was een buffer voor iets anders dan je vakantie. Of als de credit card geholpen heeft zal je dat krediet ook moeten aflossen.

 

Hoe dan hoor ik je denken?

 

Hieronder geef ik als budgetcoach in 3 stappen aan wat je kan doen om je financiële rust terug te krijgen nadat door je extra vakantie uitgaven het geld op is.

 

1. Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven

Financiële Rust begint met weten waar je aan toe bent. Nu zie je wat er maandelijks binnenkomt en wat eruit gaat. Als dit saldo negatief is, is het verstandig te bezuinigen. Als het saldo positief is, kan je het bedrag dat je dus niet nodig hebt voor je maandelijkse budget gebruiken om je buffer aan te vullen of je credit card saldo af te lossen.

 

2. Bekijk waar je geld kan besparen op vaste lasten. Zo kan je sparen voor een buffer of eventuele schulden kan aflossen.

  • Zo is het bijvoorbeeld lucratief om jaarlijks over te stappen van energieleverancier i.v.m. de welkomstbonus.
  • Loop je verzekeringen eens na en stel jezelf de vraag of je ze allemaal nodig hebt en ga voor polissen die ouder dan 2/3 jaar zijn  ‘shoppen’ op vergelijkingssites.
  • Bekijk ook eens of je wel zoveel belminuten, tv kanalen, etc. nodig hebt. Ben je al lang klant bij een aanbieder, informeer dan eens wat het ze waard is om je als klant te behouden. Vaak krijg je een korting aangeboden en die besparing helpt jou om je financiële doel sneller te halen.

 

3. Stel een maand- of weekbudget op voor je variabele uitgaven, zoals uitjes en de boodschappen. Zorg ervoor dat je per week niet meer geld uitgeeft dan het gestelde budget om een tekort te voorkomen.

 

Bonus Tip: Cash is King

Als je het geld contant opneemt aan het begin van de week en op=op hanteert, kan je het door jou opgestelde budget niet overschrijden.

 

Had je geen budget gemaakt voor je vakantie en schrik je van wat je hebt uitgegeven? Jouw volgende vakantie is een nieuwe kans om van te voren een budget op te stellen. Lees hier hoe je dat voor een volgende vakantie kan aanpakken.

 

Voor nu wens ik je naast financiële rust. Veel plezier met het nagenieten van je heerlijke vakantie. En succes met het oppakken van je werk.

 

Maaike_Zwaan_schrijfletters_zonderachtergrond