De donkere dagen tussen Kerst en Oud&Nieuw zijn een mooi moment voor een Financiële Check, een soort APK voor je financiën. Even kijken waar je financieel staat en of je zo weer een jaar vooruit kan.

Overzicht in je administratie krijg je door er af en toe even voor te gaan zitten en te bekijken wat er aan geld binnenkomt en waaraan je het uitgeeft een zogeheten Financiële Check.

Ook als je al Financiële Rust ervaart en je financiële zaakjes op orde hebt, kan een Financiële Check Eindejaar je veel geld opleveren. Dat geld kan jij dan gebruiken voor je financiële doelen en de zaken die voor jou belangrijk zijn.

Tussen de feestdagen is een mooi moment om je jaarlijkse kosten eens onder de loep te nemen. Zo kan je het nieuwe jaar met financiële rust beginnen.

Maaike Zwaan, budgetcoach bij Financiële Rust voor jou geeft je hier de 8 stappen die je kan doorlopen om jouw financiën te checken.

8 Stappen – Financiële Check Eindejaar

1. Bekijk wat er aan geld binnenkomt.

Wat is je inkomen in 2017 uit werk, uitkeringen, alimentatie, etc.?

 2. Toeslagen

Heb je in jouw situatie recht op toeslagen? Kijk op www.toeslagen.nl of er voor jou iets verandert voor 2017.

Tip van de budgetcoach:

Ga je meer verdienen in 2017 bekijk dan snel of je nog recht hebt op dezelfde toeslagen als in 2016. Wijzig je toeslagen als er iets in je situatie verandert zo snel mogelijk. Zet het geld dat je nu maandelijks krijgt apart tot de wijziging verwerkt is. Met het geld dat je apart zet kan je de belastingdienst de teveel uitgekeerde toeslagen terugbetalen. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft waar je geen recht op hebt en later aan de belastingdienst terug moet betalen.

3. Zorgverzekering

Of en hoe je kan besparen op de premie van je zorgverzekering lees je hier

4. Bekijk overige verzekeringen

Welke verzekeringen heb je? Heb je de dekking echt nodig? Zo niet, pas de dekking aan of zeg de verzekering per direct op. Heb je ze nog wel nodig, bekijk dan of de premies goedkoper kunnen met behoud van voorwaarden?

5. Gas, water, licht

Kan overstappen op gas, water, licht je maandelijks geld besparen? Via diverse vergelijkingssites kan je een berekening maken. Als de verbruikskosten niet omlaag kunnen, is overstappen soms toch interessant door een éénmalige cash back.

6. Telefoon, televisie en internet

Gebruik je alle extra diensten die je maandelijks betaald? Heb je die hoge downloadsnelheid echt nodig? Antwoord je nee of twijfel je, probeer het eens zonder. Je kan altijd terug naar meer diensten

Tip van de budgetcoach:

Vaak zijn er aanbiedingen voor nieuwe klanten. Vraag als bestaande klant ook om deze korting en vertel je aanbieder dat je zonder die korting overweegt om over te stappen. Vaak werkt het en heb je zo 3 maanden korting verdiend.

7. Abonnementen

Heb je slapende abonnementen? Dat zijn abonnementen waar je nauwelijks tot geen gebruik van maakt, zoals vaak gebeurt bij de sportschool die je na die fanatieke start niet meer bezoekt, de krant die toch wel erg vaak ongelezen bij het oud papier gaat. Zeg ze op, het bespaart je geld en schuldgevoel.

8. Hypotheek

Heb je dit jaar geld gespaard en wat over naast de minimale buffer die je wilt behouden, overweeg om extra af te lossen op je hypotheek. En check dan ook meteen of je door die aflossing in een ander risico profiel voor de hypotheekverstrekker terecht komt en zo de risico-opslag in de rente kwijt bent. Dat scheelt vaak 0,1-0,2%

 

Ik ben benieuwd wat jij komende weken gaat doen om Financiele Rust te ervaren in 2017?

 

En ben jij nieuwsgierig geworden naar mij en mijn diensten? Mail of bel me om in een vrijblijvende kennismaking te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Maaike_Zwaan