Leuk die budgetcoach tips zorgverzekering 2017, uit de vorige blog hoor ik je denken, maar kan ik echt wel besparen, is het verstandig om mijn eigen risico te verhogen? Kortom hoe werkt dat in de praktijk?

 

Vandaag deel ik je mijn eigen praktijk, geen cliënten, nee gewoon hoe het er bij mij thuis aan toe gaat.

Vorig jaar hebben wij thuis onze zorgbehoefte besproken en zijn we daarmee gaan rekenen.

We kwamen er al snel achter dat we maar een zeer klein deel van het eigen risico gebruiken. Met voldoende financiële buffer achter de hand voor het geval dat…., was dit een snelle en slimme besparing. Die besparing konden we goed gebruiken nu ik als budgetcoach het bedrijf Financiële Rust Voor Jou gestart ben.

Via de persoonlijke website van de zorgverzekeraar konden we bekijken hoeveel eigen risico we in 2015 hadden gebruikt. Wat bleek, we zaten beiden ver onder de €385,-. Als dat voor 2016 hetzelfde zou zijn en we de premie zouden aanpassen naar het maximale eigenrisico was dat bij onze verzekering een besparing van €500,- op de premie voor ons samen.

 

WAUW! EEN BESPARING VAN VIJFHONDERD EURO!!!

Dat is een weekje windsurfen in de zomervakantie voor het hele gezin. €500,- om te besteden aan één van onze doelen; buiten actief bezig zijn met elkaar. Dat was dus snel verdiend en met spaargeld achter de hand voor het geval dat…., voelde het voor ons als een slimme keuze om voor het maximale eigen risico te gaan.

 

Nu het jaar zijn einde nadert en we de zorgverzekering voor 2017 bekijken is een mooi moment om terug te blikken.

Toen we de keuze vorig jaar hadden gemaakt, was ik even vergeten dat mijn verstandskiezen er nog een keer uit moeten. Nu ben ik daar best een beetje bang voor en heeft het geen haast, dus heb ik dat met de eigen risico kosten in het achterhoofd nog even uitgesteld.

Voor de verdere evaluatie van de besparing log ik in op de persoonlijke website van de zorgverzekering. Voor mijn vriend heeft het goed uitgepakt. Hij heeft ook in 2016 minder dan €385,- van het eigenrisico gebruikt, dus die besparing van €250,- is binnen.

Voor mij valt het echter tegen. Ik had einde van dit jaar wat onvoorziene bezoekjes aan het ziekenhuis. Hiermee heb ik veel meer dan €885,- aan kosten gehad en dus het volledige eigenrisico gebruikt. Daar gaat de besparing….

 

Per saldo heeft het ons dit jaar €250,- extra gekost.

Voor 2017 passen we het eigenrisico aan de huidige zorgbehoefte aan. Hein blijft maximaal ik ga in ieder geval een jaartje terug naar een eigen risico van €385,-.

Volgend jaar zal ik terug moeten naar de specialist als gevolg van het bezoek van dit jaar. Ook kan ik dan mijn verstandskiezen laten trekken, als ik het dan wel durf tenminste.

 

Als mijn vriend volgend jaar weer minder dan €385,- gebruikt spelen we quitte over 2016 en 2017. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het met onze zorgbehoefte voor ons de juiste keuze is en we over de komende jaren gemiddeld geld gaan besparen door het eigen risico te verhogen. En als dat toch niet zo blijkt te zijn, hebben we een buffer. De €20,- besparing per maand op de premie reserveren we er in ieder geval voor.

En ik blijf nog even dromen van die week windsurfen met het hele gezin.

Kan jij besparen op je zorgverzekering? Bekijk de 4 tips uit het vorige blog plus de 3 bonus tips

Bonus tips

  1. Bekijk je zorgbehoefte elk jaar opnieuw
  2. Zorg voor voldoende financiële buffer om een tegenvaller op te vangen
  3. Maak de berekening over een periode van meerdere jaren