Financiële opvoeding is van belang als je je kind financieel zelfredzaam wilt maken.

Op school leren we rekenen. Financiele geletterdheid in het omgaan met geld gaat echter verder dan eenvoudig rekenen, de lessen hiervoor leert een kind op de school van het leven waar ouders de belangrijkste leraren zijn.

De belangrijkste sleutel voor financiële zelfredzaamheid is ons gedrag. Met deze 8 tips, van de budgetcoach van Financiële Rust Voor Jou, help je je kind op weg naar het juiste gedrag voor financiële zelfredzaamheid.

1. Begin vroeg met je financiële opvoeding

Zodra je kind in groep 3 zit en begint met rekenen kan jij beginnen met de financiële opvoeding.

2. Geef je kind zakgeld

Begin ook hier vroeg mee, vanaf een jaar of 6. Maak er een klein ritueel van en geef het zakgeld op een vast moment in de week. De bedragen zijn bij 6 jarigen nog laag met gemiddeld €1,- tot €2,- per week. Het bedrag is afhankelijk van wat we zelf te besteden hebben en wat je kind van het zakgeld moet betalen. Op de website van het Nibud vind je referentie bedragen.

3. Maak afspraken over wat er met het zakgeld gedaan mag en moet worden.

Is het zakgeld alleen voor speelgoed en snoep, of moet je bijvoorbeeld kind ook cadeautjes voor verjaardagen van de andere gezinsleden kopen. Daarnaast is het heel belangrijk je te realiseren dat zakgeld geen loon is en ook geen belonings- of strafmiddel. Het is een middel om van te leren als kind op weg naar financiële zelfredzaamheid.

4. Leer je kind financiële doelen stellen.

Help je kind met het stellen van een doel, maar laat je kind het doel zelf bepalen. Bijvoorbeeld een nieuwe Donald Duck Pocket van €5,25. Maak samen met de berekening, hoeveel weken je kind zijn zakgeld opzij moet zetten om dit doel te realiseren.

5. Laat je kind fouten maken.

Een impuls aankoop van een zakje snoep van €1,- na het zwemmen, omdat daar zo lekker veel reclame voor wordt gemaakt, zorgt ervoor dat het sparen voor het spaardoel nu langer duurt. Ga met je kind in gesprek over de impuls, laat het inzien hoe deze verleiding gecreëerd wordt en dat het nu langer duurt totdat het spaardoel wordt bereikt. je kind zal hiervan leren en zich een volgende keer beter kunnen beheersen. Veroordeel de gemaakte fout vooral niet.

6. Creëer mogelijkheden voor extra inkomen.

Als het financiële doel erg lange termijn is of je kind veel moeite heeft om impulsen te bedwingen, kan je kind gedemotiveerd raken en het spaardoel moeilijk haalbaar. Je kind kan het idee krijgen dat het toch nooit gaat lukken en kan afhaken, dat is zonde en echt niet nodig. Begeleidt je kind in deze situatie in het zoeken naar mogelijkheden om meer geld dan het zakgeld te verdienen, zonder zomaar extra geld te geven. Denk hierbij aan betaalde klusjes, zoals de lege flessen wegbrengen. Hiervan leert je kind dat er een inspanningsverplichting is om iets te bereiken en dat hoe meer je je inzet hoe meer je kan bereiken.

7. Stem de gemaakte financiële afspraken binnen het gezin af.

Op weg naar financiële zelfredzaamheid is het wel zo fijn als de ouders op een lijn zitten. Dus niet dat een van de ouders het zo zielig vindt dat het kind zo lang moet sparen en als cadeautje voor het weekend bij de boodschappen de Donald Duck pocket al voor het kind koopt.

8. Laat je kind het zelf doen.

Deze laatste les is de belangrijkste op weg naar succes van financiële zelfredzaamheid voor je kind. Laat je kind het plan zelf beheren en evalueren en in de winkel bij aankoop zelf betalen en het wisselgeld controleren.

Jij bent als ouder de leraar en begeleidt je kind door open vragen te stellen over het gedrag dat je ziet op weg naar het bereiken van het doel. Ga ook in gesprek over eventuele ‘fouten’. Het is voor het leerproces belangrijk dat die fouten gemaakt mogen worden en dat het kind de fouten zelf inziet, want van onze fouten leren we. Zo kunnen we zakgeld dan ook wel leergeld noemen.

 

Ik ben benieuwd of jij naast deze 8 tips van budget coach Maaike Zwaan nog andere tips hebt om de financiële zelfredzaamheid van je kind te vergroten.