Heb jij een credit card?

Meer dan 59% van de Nederlanders heeft er een, het aantal mensen dat hem ook daadwerkelijk gebruikt is een stuk lager. De Nederlandse Bank heeft daar in 2009 onderzoek naar gedaan en het verlies van controle wordt vaak als oorzaak genoemd.

 

Ik heb er één, een credit card.

Ik vond het altijd heerlijk om iets te kunnen kopen zonder direct de ‘pijn’ in mijn portemonnee te voelen. De pijn die je voelt bij het uitgeven van geld wordt ook wel betaalpijn genoemd. De woordgrap ParacetaMastercard die ik in het boek Psychologeld tegenkwam, vond ik dan ook erg toepasselijk. Een credit card stelt de echte pijn van het betalen namelijk uit.

 

Inmiddels gebruik ik mijn credit card vanuit budget overwegingen bijna niet meer, want ook die rekening moet uiteindelijk toch gewoon betaald worden.

Tijdens mijn zomer vakantie heb ik mijn Plastic Fantastic kaart weer gebruikt. Handig voor de betaling van de tolwegen en stiekem heb ik er ook een etentje en dat leuke zomerjurkje mee betaald. Nu weer terug in eigen land, heb ik daar spijt van.

Terug van vakantie heb ik de balans van de vakantie uitgaven opgemaakt en bekeken of we de vakantie binnen budget hebben gehouden. De credit card betaling van de tolwegen had ik wel berekend en zat dus in mijn budget, dat leuke zomerjurkje echter niet. AUW, de rekening die daar deze week voor kwam viel dan ook een beetje tegen en zal toch echt binnen 21 dagen betaald moeten worden.

Het betalen met een credit card is dan wel pijnloos. Je ziet en voelt het niet direct. De uitgave wordt als het ware alleen niet geboekt. Hierdoor is de kans groot dat je het overzicht op je uitgaven kwijt raakt en je vervolgens overschat wat je nog kan uitgeven. Zoals ik deze vakantie dus met het zomerjurkje heb ervaren, voor mij was dat Plastic Dramatic.

Wanneer je iets contant betaalt, voel je direct bij aankoop de betaalpijn al, het exacte bedrag van je uitgave dringt veel beter tot je door. Contant volgt meer het principe op=op. Je kan contant dan ook niet uitgeven wat je niet hebt.

 

Gebruik jij regelmatig je credit card en wil je dit blijven doen?

Deze 3 tips helpen je om niet voor financiële verrassingen te komen te staan

1. Stel een bestedingslimiet in op je credit card

Zorg ervoor dat je de financiële ruimte hebt om het totale bestedingslimiet te kunnen betalen. Bijvoorbeeld van een spaarrekening of van je betaalrekening na aftrek van maandelijkse vaste lasten en benodigde maandelijkse huishoudelijke uitgaven.

2. Noteer een credit card uitgave in een (online) kasboekje

Houdt voor jezelf bij op welke datum je voor welk bedrag aankopen doet met je credit card.

3. Maak een reservering voor je credit card uitgaven

Boek het bedrag van de aankoop die je met je credit card hebt gedaan van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo voorkom je het risico dat je dezelfde euro twee keer in een maand uitgeeft en kan je je credit card factuur netjes op tijd betalen en de torenhoge rentekosten voorkomen.

 

Ik ben benieuwd hoe jij je credit card gebruikt en of je aanvullende tips hebt.

Deel hieronder met me waarom jij je credit card wel of niet gebruikt, wanneer je hem gebruikt en hoe je daarmee je budget in de gaten houdt.