Ben jij deze zomer met vakantie geweest?

 

Ik ben net terug van een heerlijke gezinsvakantie.2 ,5 Week met elkaar met volle aandacht, lekker eten en uitgebreid tafelen, actief buiten bezig zijn en een beetje cultuur. Dat zijn de elementen van mijn droomvakantie en zo was het ook deze zomer.

Hoe ziet jouw droomvakantie eruit en heb je die ook beleefd deze zomer?

 

Alles was aanwezig om mijn droomvakantie ook zo te beleven en ik heb er dan ook enorm van genoten. Weer thuis is het dan de uitdaging dat ultieme genieten te blijven vasthouden.

Wat doe jij om dat relaxte vakantiegevoel vast te houden?

Thuis doorgaan met de leuke buitenactiviteiten, lekker koken en tijd voor elkaar zijn voor mij belangrijk om mijn relaxte vakantiegevoel vast te houden.

De financiën spelen bij mij ook een belangrijke rol om ontspannen te blijven.

Als het me is gelukt om binnen het vooraf bepaalde budget van de vakantiebegroting te blijven, geeft me dat enorme financiële rust. Er komen immers al genoeg kosten eind augustus voor de start van het schooljaar en nieuwe sportseizoen.

Tijdens de vakantie laat ik het bewaken van budget altijd een beetje los, wel heb ik vooraf bepaald wat de vakantie dit jaar kan kosten.

Aan de hand van dit budget maak ik de begroting met daarin de volgende vijf posten:

  1. Verblijfkosten– accommodatie inclusief schoonmaak, linnengoed, etc.
  2. Reiskosten – vervoer inclusief brandstof, tol, onderhoud auto voor vertrek, eten & drinken onderweg, eventueel autohuur
  3. Kosten voor Eten & Drinken – supermarkt, terrasjes, restaurants
  4. Kosten van activiteiten – o.a. huur fietsen
  5. Overige kosten – bijvoorbeeld nieuwe badkleding, kampeerattributen, etc.

De verblijfkosten zijn vooraf duidelijk en het budget dat ik daar dit jaar voor heb vastgesteld heeft invloed op de vakantiebestemming gehad. Hetzelfde geldt voor het grote deel van de reiskosten. Deze zijn o.b.v. de locatie en de manier van reizen goed in te schatten.

Spannender vind ik het dan ook met de uitgaven aan eten en drinken, vooral een ijsje hier en lunch daar kan behoorlijk op lopen. Zeker nu mijn kinderen wat ouder worden en volledig mee eten. Ook laat ik me op marktjes en buitenlandse supermarkten altijd gaan en word ik verleid allemaal lekkers in te slaan.

Door de vooraf opgestelde vakantiebegroting weet ik wat ik gemiddeld per dag te besteden heb voor het genieten van alle leuke activiteiten en lekkere dingen.

Geef ik een dag wat meer geld uit, omdat ik een leuk uitstapje heb gemaakt, daar heb geluncht en in de middag ook nog een terrasje heb gepakt, dan weet ik dat het de dag erna financieel iets rustiger moet. Na zo’n dag geniet ik de dag erna bijvoorbeeld van een heerlijke picknick tijdens een fietstochtje, of dineer ik met lekker vers stokbrood, kaasjes en wat soep. Zo houd ik de financiën in balans.

Dit helpt mij om nu weer thuis in Rotterdam het ontspannen vakantiegevoel vast te houden en lekker na te kunnen genieten van mijn droomvakantie.

Weet jij hoe jouw vakantie financieel is verlopen?

Deel hieronder met me hoe jij het hebt aangepakt? Had jij een begroting? Is het je wel of niet gelukt om binnen het vooraf bepaalde budget van de vakantiebegroting te blijven?