Is jouw kind geslaagd? Volgend jaar een studerend kind? Gefeliciteerd.

Ontkurk de champagne en vier deze mijlpaal. Op naar de volgende levensfase, op weg naar een zelfstandig en volwassen leven. Voorlopig alleen nog niet geheel onafhankelijk en zeker financieel nog niet. Wat zijn de kosten van een studerend kind voor jou of je kind eigenlijk?

De kosten van een studerend kind op een rijtje

Budgetcoach Maaike Zwaan van Financiële Rust Voor Jou heeft een overzicht van de meest voorkomende kosten van een studerend kind voor je gemaakt. Zo heb jij inzicht in wat je te wachten staat en kan je de financiële rust bewaren.

Zo moet je rekening houden met kosten voor:

  • Collegegeld
  • Studieboeken & benodigdheden
  • Vervoer (naast OV-kaart)
  • Kosten voor levensonderhoud zoals boodschappen
  • Verzekeringen zoals zorgverzekering
  • Huisvesting – huur
  • Telefoon
  • Vrije tijd; uitgaan & sport
  • Kleding & schoenen

Al met al kunnen de maandelijkse kosten aardig oplopen. Een middelbare scholier in huis kost je natuurlijk ook geld, dus het zijn niet allemaal extra kosten.

Goed om te weten ook dat je als ouder, totdat je kind 18 jaar wordt, financieel aansprakelijk voor je kind bent. Als je kind 18 jaar is geworden is het financieel onafhankelijk. Hierdoor ben je niet meer aansprakelijk voor schulden die je kind vanaf de 18e verjaardag maakt.

Tot de 21e verjaardag van je kind ben je nog wel onderhoudsplichtig. Deze onderhoudsplicht heeft betrekking op het levensonderhoud en de studie van je kind.

 

Hoeveel geld heb je dan nodig voor het onderhoud en de kosten van een studerend kind?

kosten_van_een_studerend_kind_overzicht

Thuiswonend zijn de kosten van een studerende zoon of dochter je per maand gemiddeld €675,-. Uitwonend loopt dat al snel op naar €1118,- per maand.

Zonder studievertraging zal dat je na vier jaar studeren €32.400,- voor een thuiswonend kind kosten. Voor een uitwonend kind zijn de kosten  €53.664,-.

Dit zijn gemiddelde bedragen van de studenten in het Nibud studenten onderzoek

Het kan natuurlijk ook minder of meer zijn. Ook kan je afspraken met je kind maken over een eigenbijdrage. Zo werd in mijn eigen studententijd mijn collegegeld, huisvesting, verzekering en boeken door mijn ouders betaald. Daarnaast kreeg ik een maandelijks bedrag voor boodschappen. Het was aan mij hoe ik dat uitgaf.

Ik was tijdens mijn middelbare school wel voorbereid op weg naar financiële zelfstandigheid en leerde eenmaal op mijzelf snel door. Zo kwam ik er achter dat het handig was als ik het geld niet meteen verbraste, maar ook wat overhield om in de laatste week nog iets te eten. Een soort budget dus.

En als ik zuinig deed had ik genoeg gespaard en kon ik bijvoorbeeld een keertje extra op stap.

Om ook budget te hebben om wat vaker leuke dingen te kunnen doen, zoals sporten, shoppen, uitjes met vrienden zocht ik naast mijn studie direct een bijbaan. Zo heb ik bij een Italiaans restaurant gewerkt, wat als bijkomend voordeel had dat ik op mijn werkdagen sowieso een goede maaltijd te eten had.

Is je kind dit jaar helaas gezakt, dan kan je nog een jaartje langer sparen voor je bijdrage in de kosten van je studerende kind. En je kind nog wat beter voorbereiden op financiële onafhankelijkheid. Dit alles zal je helpen om meer financiële rust te ervaren.

Like Financiële Rust Voor Jou op facebook om meer tips en adviezen over financiën en financieel opvoeden te krijgen.